D. Koopmans Jachtontwerpers sinds 1961

                                    

  

D. Koopmans Jachtontwerpers is een ontwerpbureau met meer dan 50 jaar ervaring in het ontwerpen van zeiljachten voor lange zeereizen en wedstrijden, motorjachten en overige vaartuigen.  
 

Naast een nieuw ontwerp kunt u bij mij ook terecht voor aanpassingen aan uw huidige schip.
 

Ik werk met moderne computerprogramma's. Een nieuw schip begint bij mij echter met een leeg stuk papier op de tekentafel, want voor een computer geldt dat er eerst informatie moet zijn om in te voeren. Uiteindelijk kan ik alle benodigde gegevens leveren om een schip geheel computergestuurd uit te snijden.
 

Om een zo optimaal mogelijk ontwerp te krijgen zit ik in de Werkgroep Jachten aan de TU Delft en maak ik gebruik van de nieuwste snelheidsvoorspellingsprogramma's (vpp). 

Ik ben lid van de Nederlandse Bond van Jacht Architecten (NBJA).

Dick Koopmans sr. (1934) tekende aanvankelijk vooral motorjachten, maar al snel kregen zeiljachten de overhand. Tot 1986 ontwierp hij alleen. Nadat zoon Dick (1962) zijn HTS Scheepsbouwdiploma behaalde startten zij samen V.O.F. D. Koopmans Jachtontwerpers. In 2000 heeft Dick Koopmans jr. het ontwerpbureau officieel overgenomen.

Alhoewel het accent bij de ontwerpen op toerjachten ligt, zijn er ook succesvolle wedstrijdjachten getekend. Dit resulteerde in prijzen in een aantal verbondsbezems, North Sea Races, Fastnet, OSTAR, Round Britain & Ireland Race en ARC Race.

Opzienbarende reizen met een Koopmans ontwerp begonnen met de soloreizen van Eilco Kazemier en Cees den Hartoog. Eilco Kazemier maakte in 1973 met zijn schip de Bylgia een solowereldreis met ronding van Kaap Hoorn tegen de heersende windrichting en in 1977 zeilde Cees den Hartoog met zijn Sentijn solo van Nederland naar Australië en terug. Vele expedities naar Spitsbergen, en Antarctica volgden. In 2013 zeilde Mark van de Weg met de Jonathan III de Noordwest passage en van 2009 tot 2014 verbleef de familie Haverkamp met de Polaris op Groenland.

 

 

D. Koopmans jr.

Al op jonge leeftijd waren modelzeilbootjes een favoriete tijdsbesteding van Dick. Door ze te bouwen en ermee te varen kreeg hij goed inzicht in de werking van een zeilboot. Het vanaf tekening maken van de modellen gaf hem een goed inzicht in de relatie tussen 2d tekeningen en een 3d vorm. Na zijn studie HTS Scheepsbouw begon hij in 1986 met het ontwerpen van jachten. 

Naast het ontwerpen van jachten zeilt Dick veel wedstrijden. Hij won o.a. twee keer de Round Britain & Ireland Race en werd 3e in de OSTAR. Ook maakt hij veel toertochten. Tahiti, Spitsbergen, IJsland, Faeröer en vele andere oorden werden al verkend. Vele nieuwe bestemmingen staan nog op de verlanglijst. Totaal maakte hij meer dan 150.000 zeemijlen op diverse schepen. Hij hoopt nog veel streken te ontdekken en mensen te ontmoeten.

 

D. Koopmans sr.  

Dick Koopmans sr. startte als fanatiek wedstrijdzeiler in 1961 het ontwerpbureau. Volgens een van zijn klanten leerde hij het vak van zijn pa die eenvoudige knikspanten produceerde. Vader Koopmans was begrafenisondernemer. Om zijn techniek te perfectioneren rondde hij in Haarlem de HTS Scheepsbouw af. Later werd er 's zomers elk weekend en vakantie met het gezin gezeild. In 1981 stopte hij met wedstrijdzeilen en zette het gezin koers naar de Azoren met een zwaardjacht. Met deze Jantine IV en de later Jantine V maakte hij samen met zijn vrouw Elly reizen naar o.a. Spitsbergen, Vuurland, Antarctica en de Stille Zuidzee.

 

 

 Jubileum