Bouwmateriaal

 In onderstaande tabel staat een aantal overwegingen betreffende de keuze van het bouwmateriaal. 

  staal aluminium   aluminium/
ongeschilderd
hout/epoxy polyester hechthout toelichting
onderhoud

regelmatig

regelmatig weinig weinig weinig veel  
sterkte tot gat erg sterk erg sterk erg sterk redelijk sterk sterk matig sterk  
gewicht   9 7 7 6 7 5 hoe hoger,
hoe zwaarder
prijs 6  8 6 5 4 4 hoe hoger,
hoe duurder
ruimteverlies 7 8 8  5  4  4 hoe hoger,
hoe meer verlies

 

Onderhoud

Te splitsen in onderhoud om het schip technisch in goede conditie te houden en onderhoud om het schip cosmetisch mooi te houden. Beschadigingen in het verfsysteem moeten bij hechthout en staal direct worden verholpen, bij de anderen niet.

 

Sterkte tot gat

Dit heeft te maken met de sterkte van het materiaal en de hoeveelheid rek tot het breekt. Metaal heeft als voordeel veel rek (tot 20 %)en werkt als een kreukelzone. 

Goede kunststoffen zijn sterker (tot 4* normaal aluminium) maar hebben minder rek tot breuk (ca 1.5%). Door de lichtere bouw komt de klap ook minder hard aan. 

Lichte schepen die niet zwaar worden beladen, zijn waarschijnlijk het sterkst in kunststof. Zware zwaarbeladen schepen zijn sterker in metaal.

 

Gewicht

Voor planerende schepen is gewicht een grote remmende factor. Voor de lange afstandzeiler die veel gewicht meeneemt geldt dit veel minder. Het gewicht moet wel op de juiste plaats zitten, laag en in het midden. Onze zwaardjachten hebben voor een veilige omrolhoek veel ballast nodig en zouden in staal erg zwaar en nat worden. Aluminium en hout/epoxy zijn hiervoor beter geschikt.

 

Prijs

De totaalprijs wordt slechts ten dele bepaald door het casco (zie prijsindicatie). Voor amateur-bouw kan dit van doorslaggevende betekenis zijn doordat die een bepaald materiaal zelf aankunnen. Voor werfgebouwde schepen zijn de verschillen klein. Woodcore en hechthout hebben als voordeel dat op een aantal plaatsen de binnenkant al is afgewerkt.

 

Ruimteverlies

Door de constructie (spanten stringers e.d.) ontstaat ruimteverlies. Woodcore, polyester en hechthout laten binnen een groter schip over. Dit geldt speciaal tot ca. 12 m lengte.