Overwegingen

 

Voor u uw schip laat ontwerpen zult u een aantal keuzes moeten maken. Alles heeft met elkaar te maken en voor de ontwerptekeningen gemaakt worden moet zoveel mogelijk bekend zijn wat u allemaal in uw schip wilt hebben. Het betreft dan vooral grote of zware zaken zoals een generator, wasmachine of groot beeldscherm. Bedenk wel dat een zeiljacht bedoeld is om zelfstandig in afgelegen gebieden te opereren. Er is dus een basisschip nodig dat los van alle mogelijkheden van deze eeuw een veilig te varen schip moet blijven. Dat geldt vooral in combinatie met u als bemanning.
 

Pas het schip zo aan dat u er in die omstandigheden nog mee kunt werken. Ingevroren op de pool is een potkachel misschien veiliger dan een elektronisch gestuurd apparaat.

De juiste keuzes maakt u vaak door vooraf goed in te schatten hoe en waar u gaat varen, en welke onderdelen welke levensduur nodig hebben. Lichte hightech zeilen staan mooi en hijsen licht, maar hun levensduur is beperkt tot een paar duizend mijl; prima voor weekeindzeilers of kortere toertochten, minder geschikt voor een wereldreis.

Laat uw hoofd ideeën niet te veel leiden door verschillende deskundigen. Vaak is de combinatie van belang en moet de deskundige een totaaloverzicht van uw wensen hebben.
Het wordt uw schip met uw manier van varen dus u bent de hoofddeskundige.