published 11 juli 2016

Juli 2016

Een nieuwe locatie

Eind 2016 of begin 2017 verhuizen we naar Den Oever.
We kijken al 8 jaar naar een locatie aan het wad en eindelijk hebben we aan de Molgerdijk gevonden wat we zochten. IJsselmeer en Waddenzee op loopafstand. Een weekeindje Oost-Engeland behoort straks tot de mogelijkheden. De bereikbaarheid vanuit de Randstad en Friesland is uitstekend.

 

Ontwerp No 436 Bluefin

Bluefin bij Volendam 

 

Afgelopen voorjaar assisteerde ik bij de verkoop van langkieler 205 Mirakel en de aankoop van zwaardjacht No 436 Bluefin

Onderstaand de link naar de proefvaart en een ontmoeting op het Markermeer.

Bluefin vanuit de kuip

Bluefin op weg naar Hoorn vanaf JAGER

Eind juli vaar ik het schip met de eigenaar naar de Shetlands, haar nieuwe thuishaven.

 

500 mijls

Eind juni/begin juli zeilde ik met Jaap de 500 mijl doubbelhanded.

 

        Scarborough                                                                         Goede start, alleen een Class 40 voor ons.

Zie onder link naar video

500 mijl

Ik organiseerde deze race samen met Huib Swets. Je wilt hem dan eigenlijk niet winnen, maar ook niet in de achterhoede eindigen.

Met heel uiteenlopende omstandigheden zeilden we met 12 schepen via Smith knol en Petro 39 naar de finish in Scarborough.

De Jager behaalde een 2e plaats.

Op de terugtocht voeren we met harde ruime wind in een rechte lijn naar IJmuiden. We konden onze tweede plaats verdedigen maar besloten bij 26 kn wind de spinaker er af te halen en voor een schadevrije 3e plaats te gaan. Dat is gelukt!

Het solo en duo wedstrijdzeilen geeft me naast veel plezier ook een goed inzicht in systemen voor toerzeilers. Deze zullen bij 26 knoop wind bijvoorbeeld niet meer spinakeren, maar vinden het wel prettig als de boot dan berstuurbaar blijft en de spi ook door 1 man weer kan worden gestreken. Ook het optimaal varen onder autopilot of windvaan heeft veel raakvlakken.

 

Ontwerp 500

Het is niet alleen zeilen, ik ben ook druk met ontwerp No 500. Het begint vorm te krijgen, alleen het dekhuis wordt nog wat aangepast